3 tips als je wilt starten met zakelijk leasen

Zakelijk leasen is steeds populairder. Eerst dacht men bij zakelijk leasen aan een auto of bestelwagen, maar steeds vaker zie je dat ondernemers ook gebruik hiervan maken. Zo gaan ze bijvoorbeeld graafmachines of heftrucks leasen, maar ook bijvoorbeeld computers en printers. Deze wereld veranderd en daarom geven we jou 3 tips voor als je wilt starten met zakelijk leasen.

Tip 1: Bepaal goed de reden waarom je kiest voor zakelijk leasen

Wat je niet moet vergeten is dat zakelijk leasen een vorm van lenen is. Dat betekent dat, doordat je rente betaalt, je uiteindelijk meer geld kwijt bent voor je bedrijfsmiddelen dan wanneer je het in een keer zou betalen. Bepaal dus goed of je dit risico op je wilt nemen. Heb je het geld om een bedrijfsmiddel te kopen en kies je toch voor leasen? Wat zijn dan je redenen en wegen deze op tegen de rentekosten.

Tip 2: Bepaal welke leasevorm je wilt

In principe zijn er 2 leasevormen waar je uit kunt kiezen, namelijk operational leasen en financial lease. Bij operational lease ben je geen eigenaar van het bedrijfsmiddel en geef je het bedrijfsmiddel aan het einde van de looptijd terug aan de leasemaatschappij of koop je het af. Bij financial lease ben je economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en is het bedrijfsmiddel aan het einde van de looptijd jouw eigendom. Veel ondernemers kiezen voor finanical lease, maar maak hierin de juiste afweging op basis van jouw wensen en situatie.

Tip 3: Kies de juiste leasemaatschappij

Er zijn tal van leasemaatschappijen. De een biedt alle leasemogelijkheden aan en de ander is gespecialiseerd in hardware of transport. Ook zijn er leasemaatschappijen waarbij je zelf de leverancier kan kiezen of die zelf bedrijfsmiddelen aanbieden. Bepaal goed of een leasemaatschappij bij jou en jouw onderneming past. Niet alleen de prijs is belangrijk, maar ook de klik en het contact.

Leasen is een grote beslissing voor een onderneming. Je gaat een overeenkomst aan voor meerdere jaren. Denk dus altijd goed na over de mogelijke gevolgen voordat je hiermee aan de slag gaat.