8K TV uitgelegd, wel of geen 8K TV kopen?

8K TV

Eind 2021 is het nog steeds niet de moeite waard om een ​​8K TV te kopen. 8K-TV’s zijn er. Ze hebben vier keer de resolutie van standaard Ultra HD 4K-TV’s en je kunt modellen in verschillende maten kopen bij verschillende bedrijven, waaronder Samsung, Sony, LG en TCL.

Zoals je zou verwachten van de allernieuwste technologie met meer dan 30 miljoen pixels, zijn de prijzen behoorlijk hoog. In de meeste gevallen kosten 8K-TV’s meer dan een high-end en misschien hogere kwaliteit 4K-TV.

Dus, zou je een 8K-TV moeten overwegen? Zijn het de beste TV’s die er zijn? In één woord: Nee. In twee woorden: Nog niet. Je kunt beter een 4K-TV van hoge kwaliteit kopen voor veel minder geld die er waarschijnlijk beter uitziet met 99,9% van de inhoud die je erop plaatst. De beste smart TV’s  hier op een rij.

Dat gezegd hebbende, 8K is er en het gaat niet weg, dus het is de moeite waard om de technologie van dichterbij te bekijken. Dat komt omdat 8K uiteindelijk veel meer mainstream zal zijn. Het is mogelijk dat 4K de weg gaat van al die lagere resoluties en naar de technische geschiedenis wordt verwezen.

Betekent dit dat 4K TV al achterhaald is? Stel je een TV-aankoop uit om te wachten tot de 8K-prijzen dalen? Heb je een 8K TV nodig voor de PlayStation 5 of Xbox Series X?

Dit toont het relatieve aantal pixels in elk van de belangrijkste resolutie-indelingen. Niet op ware grootte natuurlijk; dit is een grafiek, geen visuele weergave (hoewel het op schaal is als u erop klikt). Van groot naar klein: 8K (tangerine), 4K Cinema in 1.78:1 beeldverhouding (zwart); Ultra-HD (wit); 2K Cinema in 1.78:1 beeldverhouding (groen); Full HD 1080p (rood); 720p (blauw). Voor meer details, bedoelde woordspeling, bekijk 4K vs. 8K vs. 1080p: TV-resoluties uitgelegd.

Is het de moeite waard om een ​​8K-TV te kopen?

Hier is een korte samenvatting van onze huidige denkwijze met betrekking tot 8K-TV’s eind 2021.

  • Tenzij je geld hebt om te verbranden, overweeg dan niet eens om er nu een te kopen.
  • Van wat we hebben gezien, is er weinig verbetering van de beeldkwaliteit ten opzichte van 4K-TV’s.
  • Elke verbetering van de beeldkwaliteit die we hebben gezien, vereiste dat we heel dicht bij een heel groot scherm moesten zitten.
  • Om het meeste uit een 8K-TV te halen, heb je echte 8K-content nodig (en die is er eigenlijk niet).
  • Beide nieuwe consoles beloven een resolutie van 8K, maar dat is potentieel misleidend.
  • De komende jaren worden 8K-TV’s goedkoper en misschien wel het overwegen waard.

Nogmaals, een van de belangrijkste redenen waarom 8K-TV’s nog niet zo optimaal zijn als je zou verwachten, naast hun prijs, is dat er gewoon geen 8K-TV-programma’s of films zijn om op te kijken. En hoewel de nieuwste gameconsoles uiteindelijk 8K (misschien) zullen doen, zijn 8K-games tegenwoordig in principe onbestaande. Het beste dat je in de meeste gevallen kunt krijgen, is 4K, dus al die extra pixels van een 8K-TV zullen niet ten volle worden benut. Hier de PlatteTV kortingscodes.

Nu je je portemonnee weer in je zak hebt gestopt, kun je achterover leunen en genieten van alles wat er te weten valt over 8K-TV’s van vandaag.

Lees meer: ​​Weet je nog dat TV’s 200 pond wogen? Een terugblik op TV-trends door de jaren heen

8K TV

Wat is 8K en is het beter dan een 4K-TV?

Een traditionele HDTV van een paar jaar geleden is 1080p, wat betekent dat hij 1.920 pixels horizontaal en 1.080 verticaal heeft. Veel digitale bioscoopprojectoren — die in bioscopen — hebben een resolutie van 2.048×1.080. Omdat het in Hollywood-spraak gebruikelijk is om alleen naar de horizontale resolutie te verwijzen, noemen ze dat “2K”, maar het is in feite hetzelfde als de HDTV 1080p die je thuis hebt.

De term ‘4K’ komt ook van de kant van de digitale bioscoop, met een horizontale resolutie van 4.096, vandaar ‘4K’. Aan de TV-kant betekende de productie-efficiëntie echter dat we het dubbele van de horizontale en verticale resoluties van 1080p HDTV kregen, dus 3.840 x 2.160 pixels. Iedereen noemt dit in de volksmond “4K”, hoewel de technische term Ultra HD is. Dit heeft vier keer zoveel pixels als 1080p HD.

Dat brengt ons bij 8K. Je raadt het al: twee keer de horizontale en verticale resolutie van 4K, voor maar liefst 7.680×4.320 en 33.177.600 totale pixels. Dat is niet alleen vier keer de resolutie van 4K, dat zijn maar liefst 16 keer meer pixels dan 1080p.

Of om dat anders te zeggen, je zou 16 1080p-video’s met volledige resolutie tegelijkertijd op een 8K-scherm kunnen zetten zonder kwaliteitsverlies. Ik weet niet zeker waarom je dit zou willen doen, maar hey, waarom niet?

Eén ding om op te letten bij nieuwe 8K-TV’s: het zal het officiële logo en de “specificatie” op nieuwe 8K-TV’s bevatten. Dit gaat verder dan het aantal onbewerkte pixels om je te helpen TV’s te vinden die op zijn minst een bepaalde standaard presteren.

Dit is deels om de rommel uit de begindagen van HD en 4K te vermijden, waar sommige van de eerste TV’s geen Full HD of later een 4K-signaal konden accepteren. De Consumer Technology Association legt de volgende minimumeisen vast die een TV moet hebben om het 8K Ultra HD-logo te dragen:

  • Minimaal 7.680 pixels horizontaal en 4.320 verticaal.
  • Ten minste één HDMI-ingang die die resolutie kan accepteren, bij 50 of 60 fps (afhankelijk van de regio), met HDR.
  • De mogelijkheid om signalen met een lagere resolutie om te zetten naar 8K.
  • De mogelijkheid om 10-bits inhoud te onTVangen en weer te geven.

Kan het menselijk oog zelfs 8K zien?

Technisch gezien kan het, maar het verschil zal op zijn best heel subtiel zijn. Zoals we al vaak hebben uitgelegd met 4K-TV’s, is er een punt van afnemend rendement als het gaat om resolutie. Het menselijk oog kan slechts zoveel details zien, en extra pixels die verder gaan dan wat je kunt onderscheiden, zijn in feite verspild. Om iets uit hogere resoluties en hun proportioneel kleinere pixels te halen, moet je dichterbij gaan zitten, een grotere TV krijgen, of beide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *