Authentiek koken met een Dutch oven

Dutch oven

Een Dutch oven is ideaal om buiten mee te koken. Je kunt er vrijwel elk gerecht in bereiden dat je wil. Van soep tot brood en van vis tot groenten. De pan, ook wel DO genoemd, is een gietijzeren pan met deksel die vaak op drie pootjes komt. Hierdoor kan de pan boven een kampvuur staan. Je kunt ook een pan zonder pootjes aanschaffen. Dan kun je de pan op een driepoot, kooktafel of pannendrager plaatsen. Je kunt de pan gebruiken om mee te bakken, braden, grillen, stoven en frituren. 

oven

Geschiedenis

DO’s zijn al sinds de zeventiende eeuw in de productie. Ze werden oorspronkelijk door Nederlanders geproduceerd, aangezien zij gevorderd waren in het proces van mallen maken. De pannen werden gemaakt door gesmolten ijzer in een zandmal te gieten, waarna een dikwandige pan ontstond. De naam Dutch oven is ontstaan doordat een fabrikant die patent kreeg op het productieproces dit in Nederland heeft ontdekt. De pannen werden nog bekender doordat Nederlandse kolonisten in Amerika de pannen graag gebruikten. 

Ovenwinkel.nl

Op de website van ovenwinkel.nl worden DO’s van twee verschillende merken aangeboden, namelijk Petromax en The Windmill. Beide zijn erg sterke merken, dus welke kies je dan? The Windmill DO’s komen in varianten van 3, 8, 5, 9 en 8,5 liter. De Petromax pannen komen in 1, 2, 4, 6, 8, 13 en 18 liter. De grootte van de pan is afhankelijk van voor hoeveel personen je er gerechten in wil bereiden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *